3 Ocak 2012 Salı

Unutulmayanlar

Öyle bir film düşünün ki, dönemin neredeyse bütün erkek başrol oyuncuları o filmde oynasın. 1981 yapımı Unutulmayanlar bu filmin ta kendisi. Kimler yok ki bu filmde... Cüneyt Arkın, Ekrem Bora, İzzet Günay, Fikret Hakan, Eşref Kolçak, Orhan Günşiray ve Selma Güneri.


Bir sinema filminden bekleyeceğiniz her şey filmde mevcut; aksiyon, dram, suç, gerilim, entrika, romantizm, komedi ve dahası.

Filmin ilginç bir özelliği, oyuncuların gerçek hayattaki isimleri canlandırdıkları karakterlerin isimleri olarak kullanılmış (Selma Güneri bu konuda istisna). Filmin konusuna gelecek olursak;
Karakterler kamyonculuk yapan eski sabıkalılardır. Fahrettin (Cüneyt Arkın), iyileştiremediği kızına ötenazi yapmış bir doktor, Ekrem (Ekrem Bora) takım elbise hastası ve kadınlardan hoşlanan bir dolandırıcı, İzzet (İzzet Günay) küçük yaşta annesini doğramış biri, Fikret (Fikret Hakan) sübyancı, Eşref (Eşref Kolçak) eski bir hırsız (filmin ilerleyen dakikalarında kendisinin emekli bir komiser olduğunu öğreniyoruz), Orhan (Orhan Günşiray)'ın ne olduğunu ben çözemedim. :) Bu kamyoncu arkadaşlar konvoy halinde giderken bir dinlenme tesisinde mola verdiklerinde taşıdıkları yükün silah olduğunu öğrenirler ve aynı zamanda vatan aşkıyla yanıp tutuşan bu abilerimiz kendilerini oyuna getiren silah kaçakçısı Manukyan'dan intikam almak için Beyrut yollarına düşerler ve olaylar gelişir ama ne gelişme... O dakikadan sonra filmin konu bütünlüğü tamamen kayboluyor ve aklınıza gelebilecek her şey filmde meydana geliyor. 

Film boyunca sürekli karmaşık mesajlara ve filmle özdeşleşen garip repliklere yer veriliyor. Filmde silah kaçakçısı Manukyan'ın ortağı olarak, filmin çekildiği zamanlarda kötü adam denilince akla ilk gelen isim, hatta uzunca bir süre kötü adam sözünün yerine ismi kullanılan Ceyar (J.R. Ewing)'a da yer verilmesi hoş bir ayrıntı olmuş :)



İzzet Günay'ın aktardığına göre senaryo film çekilmeye başlarken yazılmaya başlamış. Film gidişatı ve senaryonun bu kadar fantastik olması da bunun göstergesi.

Filmin yönetmeni ve senaristi Remzi Jöntürk, bolca Yeşilçam filminde yönetmenlik yapmış (Yıkılmayan Adam, Malkoçoğlu Serisi, Silahlara Veda, Öğretmen Kemal, vs.) dönemin arabesk şarkıcılarına filmler çekmiş ve Banu Alkan'ın oynadığı 1987 yapımı Afrodit filminin çekimine giderken geçirdiği kaza sonucu hayatını kaybetmiştir.

Filmin müziği Ersen ve Dadaşlar'ın Ersen'i tarafından yapılmıştır.

"Siz bize bakmayın, biz hep sizin baktığınız yerlerde olacağız..."


Üzerine anlatılacak çok şey olan filmi kesinlikle izlemenizi tavsiye ederim...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder